Alle hens aan dek voor de Europese Centrale Bank, want de inflatie in de eurozone wordt wel erg laag. En Griekenland leent weer zelf, maar het duurt waarschijnlijk decennia voor de Griekse economie er weer echt bovenop is. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.De rente in de eurozone is vanochtend sterk aan het dalen nadat inflatiecijfers in maart, zowel voor Frankrijk als Nederland, lager dan verwacht waren. Dat wijst er op dat Eurostat volgende week het inflatiecijfer voor de eurozone als geheel naar beneden kan gaan bijstellen van het huidige niveau van 0,5 procent. En beleggers beginnen er daardoor steeds meer op te rekenen dat de ECB weer gaat ingrijpen, en mogelijk zelfs met grof geschut als massale obligatieaankopen.

2.Obligaties en aandelen hadden al de wind in de rug, nadat de notulen die de Fed gisteren bekendmaakte bomvol stonden met zalvende woorden. Uit de notulen van de monetaire vergadering van 18 en 19 maart bleek dat een aantal hoge centrale bankiers van de Fed de voorspellingen dat de rente wat eerder kan gaan stijgen al aan het bagatelliseren zijn.

Daarnaast werd duidelijk dat ook de Fed zich meer zorgen begint te maken over de te lage inflatie. En de centrale bankiers die juist eerder op de rem wilden gaan trappen vanwege zorgen dat lage rentestanden de financiële stabiliteit in het geding brengt, moesten het onderspit delven.

3.De inflatie in Nederland volgens de geharmoniseerde EU-definitie daalde in maart naar een schrikbarend laag niveau van 0,1 procent. In februari was dit nog 0,4 procent en de consensusverwachting van economen gepolst door persbureau Bloomberg lag op 0,3 procent.

Zie ook: Inflatie erg laag,  pijnlijk voor hypotheekschulden, fijn voor spaarders

Helaas geeft het CBS geen gedetailleerde cijfers voor de inflatie volgens de EU-definitie, en daarom moeten we terugvallen op de nationale definitie. En volgens die definitie bedroeg de inflatie 0,8 procent van 1,1 procent in februari. En waar komt de inflatie vandaan? Bijna alleen hogere kosten voor huisvesting, en dan vooral hogere huren. Exclusief huisvesting bedroeg de inflatie maar 0,1 procent doordat telecomprijzen en prijzen voor kleding en schoeisel daalden. Bovendien was de horeca flink goedkoper omdat Pasen vorig jaar in april viel en dit jaar in maart, en met Pasen stijgen de prijzen in de Horeca sterk.

4.En ook Frankrijk wordt de inflatie steeds lager. Vorige maand zakte de inflatie naar 0,7 procent van 1,1 procent in februari. En dat was lager dan de consensusverwachting van 0,8 procent.

5.Wie is Josef Bonnici? Nou, dat is de topman van de centrale bank van Malta (ja, ook Malta heeft er een) en een ECB-bestuurslid met evenveel stemrecht als Jens Weidmann, de baas van de Bundesbank – de meest prominente nationale centrale bank in de eurozone. En Bonnici heeft een tipje van de sluier opgelicht: hoe kwantitatieve verruiming ECB-style er uit kan zien. Bonnici zei tegen The Wall Street Journal dat de ECB een mix van private obligaties en staatsobligaties kan gaan kopen, mocht het zo ver komen.

6.De Chinese handelscijfers voor maart waren niet al te best. De export daalde met 6,6 procent en de import met 11,3 procent, terwijl gerekend was op groei van zowel de export als import. De cijfers van de Chinese douane worden echter met een korreltje zout genomen omdat ze dikwijls niet stroken met de cijfers van China’s handelspartners. Vorig jaar maart lieten de handelscijfers verdacht sterke groei zien, en een terugval afgelopen maand was daarom niet heel verrassend.

7.De spraakmakende Franse minister Arnaud Montebourg heeft weer eens van zich laten horen. Montebourg, inmiddels gepromoveerd naar het Ministerie van Economische Zaken, zei in het parlement dat de regering actief de consolidatie in de telecomsector zal bevorderen.

Montebourg lijkt graag een fusie tussen Bouygues Telecom en prijsvechter Illiad te willen zien. En of Orange buiten Frankrijk even kan gaan kijken voor overnames of fusies. Op de Franse mobiele markt zijn vier spelers actief, en Montebourg vindt dat dat teruggebracht moet worden tot drie om de in zijn ogen destructieve prijzenslag aan te pakken.

8.Imtech maakt vanochtend een snoepduik op het Damrak nadat het bedrijf de agenda voor de aandeelhoudersvergadering bekendmaakte Als voorbode voor een claimemissie gaf Imtech aan dat het de nominale waarde van de aandelen wil afstempelen van 80 naar 1 eurocent. Imtech wil de schuldenlast met 400 miljoen euro verlichten, maar het is onduidelijk hoe Imtech het geld bij elkaar wil gaan schrapen.

9.Griekenland gaat vandaag voor het eerst sinds de reddingsoperatie van mei 2010 de kapitaalmarkt betreden met de uitgifte van een obligatielening, groot 2,5 miljard euro met een looptijd van vijf jaar en een verwacht rendement van 5 tot 5,25 procent. Het orderboek is meer dan vijf keer overtekend omdat beleggers over elkaar heen vallen om dat rendement in de wacht te slepen. En dat is een veel te hoge effectieve rente voor een economie met verwaarloosbare nominale economische groei en een staatsschuld van circa 170 procent van het bruto binnenlands product.

Griekenland kan voor haast noppes lenen van de eurozone, maar toch heeft de regering van premier Samaras besloten de markt in te gaan. De regering van premier wil daarmee duidelijk maken dat Griekenland terug is en zich uit een diep dal aan het werken is. En dat dal is er heel erg diep, want de economie is met een kwart gekrompen door de depressie en het kan wel eens meer dan 10 jaar duren voordat de economie terug is op de (overspannen) piek van 2007. Twee lost decades voor de Grieken dus, een erg hoge prijs om de in euro te blijven.

10.Op de beursagenda staan vandaag nog het rentebesluit van de Bank of England (geen verandering verwacht) en nog wat Amerikaanse macrocijfers. Handelaren kijken vooral uit naar of ECB-topmannen Vitor Constancio en Peter Praet tijdens toespraken later vandaag subtiele hints geven over de ECB’s volgende stap.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl